Pieter Bakker

Pieter Bakker werd op 26 november 1952 geboren te Amsterdam.

Opleiding:
In 1987 verhuisde Bakker naar Friesland. Nadat hij inmiddels tien jaar werkzaam was geweest als uitgever begon hij in 1984 zijn muziekstudie aan het conservatorium in Hilversum. In 1987 meldde hij zich in Leeuwarden aan voor het hoofdvak muziektheorie. Tegelijkertijd volgde hij in Amsterdam lessen compositie bij Daan Manneke.

Werkzaamheden:
Bakker schreef over muziek in onder meer het Tijdschrift voor Muziektheorie en Het Orgel. Met name probeerde hij in een reeks artikelen de plaats en betekenis van de Duitse muziektheoreticus Andreas Werckmeister te bepalen. Anders dan in hedendaagse muziekhistorische literatuur wordt beschreven, schetste hij op grond van bronnenstudie een beeld van Werckmeister als typische representant van het nawerkend humanisme. Vanaf 1988 is Bakker organist van de N.H. Kerk in zijn woonplaats Schraard. Sinds 1996 is hij als hoofdredacteur verbonden aan het tijdschrift Kunst en Wetenschap. In 2003 zond Omrop Fryslân op Nederland 1 een documentaire over hem uit onder de titel De muziek van het landschap. Naast zijn compositorische werk ging Bakker zich in de loop van de jaren steeds meer met fotografie bezighouden. In 2003 debuteerde hij als fotograaf met een tentoonstelling in het Friese Piaam.

Composities:
Bakker schreef ongeveer vijftig werken in verschillende bezettingen. In 2005 ging Egressus est, een ruim een uur durend passie-oratorium voor gemengd koor, solisten, klavecimbel en strijkorkest, in première. Composities van Bakker waren onder meer te horen in De IJsbreker te Amsterdam, De Oosterpoort te Groningen en in de Grote Kerk te Leeuwarden. Enkele werken werden door de radio uitgezonden. Een deel van zijn composities wordt uitgegeven door Donemus te Amsterdam.

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten