Henk Hoekema

Henk Hoekema werd geboren op 3 juni 1938 in Koudum. Hij overleed op 15 mei 2016 te Beetsterzwaag.

Opleiding:
In Koudum, in de Zuid-Westhoek van Friesland, groeide Henk Hoekema op te midden van een bloeiende hafabra-cultuur. Zijn eerste instrument was dan ook de cornet en later de saxofoon. Uiteindelijk koos hij voor de hobo; studeerde hoofdvak hobo bij Wim Ket en tegelijkertijd hoofdvak gitaar bij Pieter van der Staak, beide aan het Conservatorium in Zwolle.

Werkzaamheden:
Na zijn studie speelde hij van 1967 tot 1974 hobo en althobo in het Frysk Orkest. Vervolgens werkte hij aan de Muziekpedagogische Academie, later het Conservatorium in Leeuwarden als hoofdvakdocent hobo, docent ensemblespel, afdelingsleider Klassiek, en adjunctdirecteur. Hij was directeur gedurende het laatste jaar voor de overgang naar het Conservatorium in Groningen (1990). Jarenlang speelde hij in allerlei ensembles; op hobo: het Archo-trio en het Flosmankwintet; op barokhobo: het Musyk Collegie, het Denner ensemble en het ensemble Corydon.

Composities:
Het Concert voor altsaxofoon uit 1964 componeerde Henk Hoekema voor zijn vriend en dorpsgenoot Jaap van der Veer en het fanfareorkest Nij Libben te Koudum. Dit concert is daarna nog door diverse andere saxofonisten uitgevoerd. Zijn overige composities en bewerkingen zijn vooral geschreven voor gitaarleerlingen en kamermuziekbezetting.

Toont alle 11 resultaten

Toont alle 11 resultaten