Nanne Kalma

Nanne Kalma (geboren in Amersfoort in 1949) groeide op in Leeuwarden.

Werkzaamheden:
In de folkmuziek is hij een vooraanstaand musicus.
Op 15 jarige leeftijd maakte hij kennis met muziek van de Beatles en dat maakte diepe indruk op hem. Hij richt dan zijn eerste band ‘The Escape’ ( later veranderd in ‘Pugh’s Place) op, samen met zijn vrienden Jan van der Heide, Hans Kerkhoven, Jan Ottevanger en George Snijder. Studie noodzaakt de band eerst als amateurs verder te gaan en later zelfs te stoppen. Daarna wil Kalma iets anders, iets met een lager geluidsvolume. In 1972 richt hij de folkgroep ‘Farmers Union’ op. Nadat hij kennis maakt met de Vlaamse groep ‘Rum’, besluit Kalma te gaan schrijven in zijn “eigen” taal. Hij gaat onderzoeken op welke manier hij dat kan doen in het Nederlands of in het Fries. Zo gaat hij o.a. op zoek naar hoe traditionele Friese liedjes in de stijl van de Engelse groepen ‘Steeleye Span’ en ‘Fairport Convention’ te bewerken.. Samen met Inez Timmer maakt hij een plan voor een studieopject. In 1975 wordt dan ook de folk-rock groep ‘Irolt’ opgericht. Zij nemen in totaal 7 LP’s op met de friese taal als bakermat. “Irolt” zal blijven bestaan tot 1987.
Eind 1985 wordt Kalma gevraagd toe te treden tot de folkgroep “de Perelaar”. Mede door andere werkzaamheden wordt het steeds moeilijker de club bij elkaar te houden.
Na het afscheidsconcert van ‘Irolt’ worden als snel nieuwe lijnen zichtbaar. Nieuwe ster aan het firmament wordt Ankie van der Meer: zij gaat o.a. studie maken van het Esperanto. In 1987 zet Kalma voor het eerst teksten in deze taal op muziek en zo ontstaat ’s werelds eeste Esperanto CD, uitgevoerd door de groep ‘Kajto’ (kat yn’t Seil).
Van deze groep zullen in de loop der jaren vele CD’s uitkomen, soms in combinatie met de groep ‘Liereliet’. Nanne en Ankie zijn van deze groep vaste leden. Er wordt veel opgetreden in het buitenland.
Vanaf eind jaren ’90 komt de Fries taal weer steeds meer in het vizier en Kalma en van der Meer besluiten verder te gaan als duo: ‘Nanne & Ankie’ (Nan’n Ankie). Ze verbreden hun terrein en gaan teksten van de Australische schrijver Michael Roads op muziek zetten en opnemen: liedverhalen met vaak een historische achtergrond.
Naast optreden in allerlei groepen doet Nanne Kalma ook veel op organisatorisch gebied.

Prijzen:
Hij is onderscheiden met de Friese Anjer en is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau.

Showing all 8 results

Showing all 8 results