Abraham M. J. Kwist

Abraham Marinus Johannes (Bram) Kwist werd op 16 januari 1901 geboren te Amsterdam. Hij overleed op 23 januari 2000 te Bennebroek.

Opleiding:
Na het doorlopen van de lagere en middelbare school kreeg hij een baantje bij de administratie van de Stadsdrukkerij, maar zijn interesse ging in die tijd uit naar de schilder- en tekenkunst. Zonder medeweten van zijn ouders bezocht hij daarom ‘s avonds de tekenschool. Toch had muziek ook toen al zijn belangstelling. Zijn vader stelde hem uiteindelijk voor de keuze en daarop besloot hij lessen te gaan volgen aan het conservatorium, eerst in Amsterdam en later nog een korte tijd in Parijs.

Werkzaamheden:
Doordat hij naast zijn studie werkte in een muziekwinkel, kwam hij in contact met verschillende bekende musici, waaronder Max Tak die in die tijd als violist verbonden was aan het Cinema Theater. Ook zong hij ‘s avonds in het koor van de Nederlandse Opera. Op zijn achttiende kwam hij min of meer bij toeval in aanraking met de mandoline, doordat een buurmeisje – dat naar verluidt verliefd op hem was – hem vroeg de leiding op zich te nemen van een mandolineorkestje. De liefde van het meisje bleef onbeantwoord, maar die voor de mandoline is zijn verdere leven gebleven. Hij maakte serieuze studie van alle tokkelinstrumenten en ging lessen geven om zijn eigen lessen te kunnen bekostigen. Hij maakte deel uit van diverse radio-ensembles en speelde zelfs onder leiding van Willem Mengelberg bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest tijdens de uitvoering van de zevende symfonie van Gustav Mahler, waarin mandoline staat voorgeschreven. Jarenlang heeft Bram Kwist het orkest Cecilia gedirigeerd, één van de beste tokkelorkesten van ons land. Daarnaast was hij regelmatig werkzaam als jurylid.

Composities en publicaties:
Bram Kwist heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de mandoline. Zo schreef hij een aantal bundels – getiteld Mandolinata – voor mandoline met begeleiding van tweede mandoline, mandola en gitaar ad libitum en tevens een lesboek getiteld De eerste oefeningen : voor mandoline of mandoline-banjo : ten gebruike bij het onderwijs en voor zelfstudie. Daarnaast publiceerde hij artikelen over de mandoline, de geschiedenis van dit instrument en de bespelers in De Mandolinegids. Van 1975 tot 1997 was Bram Kwist woonachtig in Heerenveen. Het museum Willem van Haren heeft een aantal van zijn composities ter beschikking gesteld aan het Frysk Muzyk Argyf: Twee ouvertures voor klein orkest en de partituur en het piano-uittreksel van een grote cantate – getiteld Opgang – voor solisten, spreekstem, koor en orkest. Dit werk is ook eens uitgezonden voor de radio. In deze compositie zijn duidelijke invloeden van het Franse impressionisme te beluisteren. Andere werken die Bram Kwist heeft gecomponeerd zijn Concert-fantasie (op. 10), Marche plectrale (op. 29), Spaansche dans en Legende (op. 14).

Toont alle 7 resultaten

Toont alle 7 resultaten