Gosling Mol

Gosling Mol werd op 2 oktober 1910 geboren te Apeldoorn. Hij overleed op 19 november 1962 te Leeuwarden.

Vroege jaren:
Gosling Mol diende op jeugdige leeftijd bij de Stafmuziek in Assen, voorloper van de de huidige Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”. Tevens speelde hij als hoornist bij de Philips Harmonie in Eindhoven, waar hij kennismaakte met Maaike Prijn en met wie hij op 23 juli 1942 in het huwelijk trad.
Door de oorlogssituatie weken ze in 1943 uit naar Leeuwarden, waar het veiliger was dan in Eindhoven. Gosling Mol keerde terug uit Duitsland, waar hij zoals zoveel Nederlandse mannen in het kader van de Arbeitseinsatz te werk was gesteld. In Eindhoven bleek na de oorlog echter niets meer over van hun voormalige woning en andere bezittingen en ze besloten in Leeuwarden te blijven.
Door de grote woningnood na de oorlog, woonden ze tot 1953 op een bovenwoning. Doordat het gezin Mol inmiddels was uitgebreid met drie dochters en een zoon, bemiddelde de gemeente Leeuwarden bij de toewijzing van een vrijstaande woning. Daar kon hij ongestoord muzieklessen geven aan met name muzikanten binnen de harmonie- en fanfarewereld.

Werkzaamheden:
Naast hoornist en muziekdocent was Gosling Mol tevens dirigent, jurylid, arrangeur en componist. Als dirigent was hij verbonden aan vele amatuerorkesten: muziekvereniging Juliana uit Kollumerzwaag, Euphonia Engwierum, Ons Genoegen Marssum, Euphonia Wommels, Excelsior Rijperkerk, De Schutterij Bolsward, Harmonia Zwaagwesteinde, Ons Genoegen Leeuwarden, het orkest van de Leijmpf (Leeuwarder IJs- en Melkpoederfabrieken), Advendo Hallum en Bernlef uit Noord Burgum.
Gosling Mol is vooral bekend geworden door de vele aarangementen van symfonische werken en marsen, die veelal bij muziekuitgeverij Molenaar zijn uitgegeven.

Composities:
Naast talrijke arrangmenten heeft Gosling Mol ook een aantal originele composities op zijn naam staan:
Fairtime
Frisia Ouverture
La Reflichie de Neron
Odalisque Ouverture
Princenhof Ouverture

Gosling Mol overleed plotseling op 19 november 1962.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.