Huib Nieuwenhuizen

Huib Nieuwenhuizen werd in Leeuwarden geboren in 1950.

Opleiding:
Hij studeerde af voor de Akte Muziekonderwijs B hobo, aan de Muziek pedagogische Akademie bij Henk Hoekema in 1977. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Koen van Slogteren in Amsterdam en studeerde hij bij hem af voor het diploma Uitvoerend Musicus (met onderscheiding) aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle in 1981 en voor de aantekening kamermuziek in het jaar daarop.

Werkzaamheden:
Hij speelde als freelancer in het Frysk Orkest, het Noordelijk Filharmonisch Orkest (waar hij ook soleerde), Het Noord Nederlands Orkest, kamerorkest La Prima Vera te Amsterdam, het Nieuw Filharmonisch Orkest, orkest van de Bachvereniging, kamerorkest Arco. Tevens werkte hij veelvuldig mee aan radio- en televisieopnames bij verschillende omroepverenigingen. Daarnaast was hij zeer actief als kamermuziekspeler in o.a. het rietenkwartet ‘Rieten 4’, het Nederlands Dubbelrietensemble, blazersensemble Aquilo, Blaasquintet Zwolle, naast vele ad hoc activiteiten. Hij maakte als solist concertreizen naar Duitsland, Italië, Scandinavië.
Als docent hobo, ensemble en orkest was hij van 1976 tot 1997 verbonden aan muziekscholen in Sneek, Bolsward, Koudum, Dokkum, Leek en Gorredijk. Ook was hij als docent methodiek, vakdidactiek en historische ontwikkeling verbonden aan het (toenmalige) Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Aan hetzelfde instituut verzorgde hij een bijscholingscursus groepsles voor muziekschooldocenten.
In Leeuwarden was hij in samenwerking met het Conservatorium Leeuwarden één van de initiatiefnemers voor de z.g. dubbelrietdagen, speel-/studiedagen voor hoboïsten en fagottisten die een aantal jaren met groot succes zijn herhaald, tot het conservatorium werd opgeheven na het z.g. herenakkoord.
Een aantal jaren was hij als extern deskundige werkzaam bij het Repertoire Informatiecentrum Muziek in Utrecht (RIM).
Om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen naar het instrumentaal muziekonderwijs, met name om het heersende traditionalisme hierin aan de kaak te kunnen stellen, studeerde hij van 1989 tot 1993 onderwijskunde aan de Rijks Universiteit Groningen. Thans werkt hij aan een boek over hobomethodiek.

Composities:
In verband met het ontbreken van geschikte ensemblemuziek voor de lessituatie op de muziekschool is hij begonnen vanaf 1981 daar zelf in te voorzien door het schrijven van trio’s en kwartetten voor hobo-ensembles, naast bewerkingen en composities voor grotere dubbelrietensembles. Als componist ongeschoold, maar werkend op basis van een gedegen theoretische opleiding aan de MPA te Leeuwarden.

Toont alle 7 resultaten

Toont alle 7 resultaten