Henk-Doeke Odinga

Henk-Doeke Odinga werd op 30 oktober 1960 geboren te Friens.

Opleiding:
Voor zijn 18e volgde Henk-Doeke gedurende acht jaar pianolessen en gedurende vier jaar vioollessen. Al tijdens zijn middelbare schoolopleiding was hij volop actief als muzikant: als pianist tijdens schoolmusicals en in diverse bandjes en als violist in het Frysk Jeugd Orkest. Van 1981 tot ’88 studeerde hij piano bij Rob van Deinse, Alwin Bär en Kars Westers aan het conservatorium in Groningen. Daarnaast volgde hij masterclasses bij Detlef Kraus en Noël Lee.
Van 2003-2004 maakte hij deel uit van de compositieklas van Alex Manassen bij ARTEZ te Zwolle. Verder volgde hij privé compositielessen bij Alex Manassen en Wim Dirriwachter. In 2009 volgde hij masterclasses bij componist Daan Manneke.

Werkzaamheden:
Henk-Doeke Odinga is pianodocent in Usquert, Loppersum, Middelstum en Leer (Duitsland). In Leer is hij verbonden aan Kreismusikschule als piano- en improvisatiedocent. Veel van zijn leerlingen hebben succesvol deelgenomen aan het Princes Christina Concours en hebben een muziekvakopleiding gevolgd. Tevens organissert hij vooor zijn leerlingen voorspeelochtenden rond een bepaald muzikaal thema, zoals bijvoorbeeld Sergei Prokofief’s Peter en de Wolf.

Composities:
Het oevre van Henk-Doeke Odinga omvat werken voor de meest uiteenlopende bezettingen. Naast solowerken voor piano en klarinet, werken voor strihjkkwartet en koorwerken, schrijft hij ook voor minder voor de hand liggende bezettingen. Voorbeeld hiervan zijn Cantus Urquertis voor orgel, fanfareorkest, dubbelkoor en klokken en Ballade voor Liudger en Bernlef voor fanfareorkest, shanty-koor, kinderkoor, orgel, lier en solozang en declamatie.
Tevens componeerde hij liederen op teksten van Guido Gezelle, Herman Gorter, Vasalis en Obe Postma. Op teksten van deze laatsgenoemnde (Friese) dichter componeerde hij Lok (2009) en Myn bestean (2014) voor gemengd koor, uitgevoerd door het Grouster Koor o.l.v. Hans Algra.
Voor het radioprogramma Vroege Vogels verklankte hij een viertal vogels: de Canadese gans, de grutto, de fitis, de kievit en het winterkoninkje. Deze compositie werd uitgevoerd door leden van het Noord Nederlands Orkest en saxofoniste Femke IJlstra, hoofdvakdocent aan het Prins Claus conservatorium in Groningen.

Website en CD’s:
Van Henk-Doeke Odinga zijn 4 cd’s van zijn eigen composities en improvisaties uitgebracht: Secret of the Heart, Carpe Diem, Con Fouco en Water dat van zilver is en tevens een speciale editie CD Room for Hope.Voor het bestellen van deze cd’s en voor meer informatie over deze componist, klik hier.

Toont alle 11 resultaten

Toont alle 11 resultaten