Hoite Pruiksma

Hoite Pruiksma werd in 1958 geboren te Workum.

Opleiding:
Hij studeerde kerkorgel, koor- en orkestdirectie aan de conservatoria van Leeuwarden en Amsterdam en was als docent koordirectie verbonden aan het Tilburgs conservatorium.

Werkzaamheden:
Hoite Pruiksma is artistiek leider van de Nederlandse Bach Academie, dirigent, programmeur, componist en bedenker van bijzondere muzikale gebeurtenissen.
Hij gaf leiding aan verschillende Nederlandse koor formaties en werd in 1993 dirigent/artistiek leider van beroepskoor Capella Frisiae. Naast het werken als koor- en orkestdirigent, is Hoite Pruiksma zich steeds meer gaan toeleggen op het componeren, initiëren en organiseren van bijzondere muzikale gebeurtenissen. Zo was hij o.a. als dirigent en initiator betrokken bij de voorstellingen van Glucks opera ‘Orfeo ed Eurydice’, uitgevoerd tijdens ‘Frysk Festival, Bombrekken bij Oudega’ (2000) en in de tuin van Paleis Soestdijk ( 2011/ 2012), beide onder regie van Jos Thie. Hij is bedenker van het Brulboeiorgel een geluidsinstallatie aangedreven door golven van de zee. Hoite Pruiksma maakte met choreografe Suzy Blok, vormgever Durk Kramer en componist Dirk Dekker, de dansvoorstelling ‘Rite fan Wetter‘, op het ‘Hofmeer’ bij it Heidenskip (2008). Het openlucht concert ‘The Drunken Sailer ‘ (2003) maakte hij met het Noordkoor en brassband ‘de Bazuin’ uit Oenkerk in het kleine vissershaventje van Laaksum. Hij speelde harmonium in de succesvolle theatervoorstelling over dominee Zelle met acteur Freak Smink.
Op dit moment is hij in het kader van de Nederlandse Bach Academie dirigent/artistiek leider van de Asserse Bach Cantategroep en het Martini Jongenskoor in Sneek.

Composities:
Hoite Pruiksma componeerde verschillende werken zoals de eerste Jehannes Passy in de Friese taal waarvan de première in 1999 plaatsvond in Workum. Van deze Jehannes Passy verscheen een cd. Voor de Martinikerk in Bolsward componeerde hij een Mattheus Passie onder de titel Stille Sneon. Geïnspireerd op het nationale monument voor de Schuttevaart op Schokland, een beeldend kunstwerk van Ids Willemsma, componeerde hij het werk See, see do wide see, dat tijdens de onthulling van het beeld door Hare Majesteit de Koningin (mei 2009) in première ging. Voor It Kryst Kollektyf schreef hij een kerstoratorium Maria’s Lofsang (2010) in opdracht van de gemeente Coevorden (2012) schreef hij een grote 18 stemmige Messa Trinitatis in het kader van een uitwisseling met de stad Brest (Wit Rusland). Op dit moment werkt hij aan een poetisch oratorium op teksten van dichteres Aggie van der Meer, It lân achter it each fan’e nulle o.a. in samenwerking met toneelgezelschap Tryater in Leeuwarden.

Prijzen:
In 1998 ontving hij Het gouden viooltje; een prijs die onregelmatig wordt uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maken voor het Friese muziekleven. In 2005 werd hem de Jan Janszoon Starterprijs van de Gemeente Leeuwarden uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan een persoon of een organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Leeuwarden.

Toont alle 5 resultaten

Toont alle 5 resultaten