Henk Alkema

Henk Alkema werd op 20 november 1944 geboren te Harlingen. Hij overleed op 4 augustus 2011 in Utrecht.

Opleiding:
Hij studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Léon Orthel en in 1976 orkestdirectie bij Willem Frederik Bon en daarna bij Zsolt Deáky en Huub Kerstens.

Werkzaamheden:
Tijdens zijn studie werd hij als pianist actief in de wereld van de Jazz en geïmproviseerde muziek. Hij maakte talloze opnamen bij verschillende omroepen onder eigen naam met eigen bezettingen en voor bestaande orkesten. Hij was mede-oprichter en componist/pianist van de Theatergroep Honoloeloe. In 1978 werd hij docent op de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden en in 1983 docent op het Utrecht Conservatorium. Later werd hij coördinator Lichte Muziek en van 1994 tot 1996 was hij waarnemend directeur. Hij was ‘visiting artist’ op de Berklee College of Music in Boston en op de School of Fine Arts van de Universiteit van Montana.

Composities:
Hoewel Alkema zich al op jeugdige leeftijd met componeren bezighield, begon het pas echt vorm aan te nemen toen hij op 25-jarige leeftijd bij de omroep terecht kwam als studiopianist, componist en arrangeur. Van 1979 tot 1984 componeerde hij in opdracht van de AVRO muziekraadsels voor het radioprogramma Op een klein stationnetje, een kinderprogramma over klassieke muziek. Hij heeft een sterke affiniteit met het theater in al zijn verschijningsvormen. Voor zowel de scenische als de visuele media heeft hij een groot aantal composities op zijn naam staan; hij componeerde onder andere voor Cabaret Honoloeloe, theatergezelschap Theater en toneelgroep Sater, voor de televisiefilms Klaaglied om Agnes en De moeder van David S., alsmede Rixt, een Friese opera die in 1995 in de nieuwe Harmonie te Leeuwarden in première ging. Zijn werk bestaat ondermeer uit: kamermuziek, balletmuziek, filmmuziek, symfonische muziek, theatermuziek, songs, liederencycli en muziek voor symphonic band. In september 2004 ging de opera Bonifatius op een libretto van Peter te Nuyl in Leeuwarden in première.

Prijzen:
Voor de opera Bonifacius kreeg hij de Bernlefprijs 2005, een provinciale prijs voor Friestalige muziek in alle genres.

Compact discs:
Fin de siècle (Molenaar edition 31.104.72)
Rixt (Clarison CLAR 53350/51)

Resultaat 1–30 van de 46 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 46 resultaten wordt getoond