Joke Brandsma

Joke Brandsma werd geboren op 29 september 1959 te Heerenveen. Zij overleed in Arnhem op 20 april 2017.

Opleiding:
Zij studeerde orgel in Leeuwarden bij Anco Ezinga, en later bij Hans van Nieuwkoop aan het conservatorium te Arnhem, waar ze in 1984 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Tevens volgde ze als organist meerdere malen de zomeracademies in Muri (Zwitserland) en Pistoia (Italië). Ze studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes, daarnaast kerkmuziek en koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Verder volgde Joke Brandsma diverse cursussen op koordirektiegebied, waaronder de Kurt Thomas cursus voor koor en orkest in 2000.

Werkzaamheden:
Joke Brandsma is werkzaam als cantor in de PKN-gemeentes van de Diakonessenkerk te Arnhem en van de Heerenkerk te Rozendaal. Zij is dirigent van het Velps Kleinkoor en is sinds 1991 als stadbeiaardier verbonden aan de gemeente Enschede. In opdracht van de NOS herbewerkte zij beiaardmuziek uit de 17e en 18e eeuw van Johannes en Frederik Berghuis die in de archieven van Delft bewaard is gebleven. Deze herbewerkingen zijn uitgegeven door de Nederlandse Beiaardschool. Als componist werkte zij mee aan het Orgelboek bij de 491 Gezangen, aan de bundels Zingend Geloven en, meest recentelijk, aan het (nieuwe) Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk. In haar cantorijpraktijk ontstonden (en ontstaan nog steeds) vele lied- en psalmbewerkingen, alsmede nieuwe toonzettingen van ordinariumdelen als kyrië en gloria (op tekst van Sytze de Vries).

Composities:
Joke Brandsma schreef onder meer: Miserere mihi (1979) en Lutum fecit (1985), twee motetten op gregoriaanse thema’s voor 5 stemmig koor a cappella. Voor beiaard schreef zij The Rhythm of Mother Earth, variaties voor beiaard (1988) en de Twente-Suite (1995, in opdracht van de Twentse Beiaardstichting). In 2011 componeerde Joke Brandsma muziek voor koor à capella: Lorc’amor en Mystiek Lichaam, geïnspireerd door de dichter F.G. Lorca. In 2013 volgden Van de dolfijn en de forel voor koor à capella en Kalm is de nacht, voor koor en solofluit. Van beide laatstgenoemde werken en van Lorc’amor is Joke Brandsma tevens de tekstdichter.

Prijzen:
Joke Brandsma was in 1981 tweede prijswinnaar op het orgelconcours voor oude muziek te Zeerijp (Groningen). In juni 1987 behaalde zij de eerste prijs van het beiaardconcours voor studerende beiaardiers in Eindhoven. In 1989 won zij de eerste prijs in een compositiewedstrijd met een liturgische compositie voor cantorij, gemeente en orgel op tekst van Huub Oosterhuis.

Compact discs:
Op cd verscheen Twente-Suite voor beiaard (Stichting De Twentse Beiaard 88211-2).

Toont alle 5 resultaten

Toont alle 5 resultaten