Jochem le Cointre

Jochem le Cointre werd op 28 mei 1994 geboren te Leeuwarden.

Opleiding:
Jochem le Cointre begon zijn muzikale carrière op 6-jarige leeftijd met pianolessen en improviseren. Al gauw begeleidde hij diensten in de kerk van zijn vader en won hij prijzen aan muziekschool Parnas in Leeuwarden. Samen met zijn jazz trio nam hij verscheidene keren deel aan het Prinses Christina Jazz Concours. Hij vervolgde zijn muzikale studie in de jong talentenklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en de vooropleiding van ArtEZ conservatorium in Zwolle bij Frank van de Laar en Tilmar Junius. Na de afronding van zijn middelbare schoolopleiding aan het Christelijk Gymnasium Beyers Naude in zijn geboortestad Leeuwarden, verlegde Le Cointre zijn werkterrein naar New York City. Daar studeerde hij jazz piano aan The New School of Performing Arts en klassiek piano en compositie aan The New York Piano Academy bij Dr. Ronn Yedidia. Met vakken in muziektheorie en analyse aan Mannes College en filosofie en literatuur aan The New School for Social Research, ontwikkelde Jochem een breed perspectief als artiest en componist.

Werkzaamheden:
In maart en april 2017 tourde hij samen met bassist Simon Mastri door Nederland, België en Frankrijk. Het Mastri-Le Cointre Duo speelt een zeer divers repertoire: van arrangementen van Amerikaanse liederen en Ramses Shaffy tot eigen composities en werken van componist Ronn Yedidia. Tijdens zijn laatste jaar in New York leidde Le Cointre een theatergezelschap van vijftig mensen in de productie Steppenwolf The Opera – a musical retelling, Jochems eerste opera. Het script baseerde hij op het gelijknamige boek van Hermann Hesse. Dit muziektheater combineert dans, acteren, zang en orkestmuziek. De choreografie tijdens deze eerste voorstelling was van The Martha Graham Dance Company en Parsons Fashion zorgde voor set- en kostuumdesign. Steppenwolf The Opera werd uitgevoerd door een zeventien-koppig orkest o.l.v. dirigent Nell Flanders en een viertien-koppig acteursgezelschap geregisseerd door Samatha Tella.

Composities:
Het oeuvre van Jochem le Cointre beslaat werken voor solo piano, zang, jazz ensemble, strijkkwartet, en tevens composities voor liturgie en kerk, orkest en muziek-theater.

Prijzen:
Prinses Christina Concours: 2e prijs categorie 1, Tim de Vries & Jochem le Cointre – 2006
Parnas muziekconcours: 1e prijs categorie C, klassiek piano – 2008
Prinses Christina Concours: 1e prijs categorie 1, laureatenprijs, Jong KC Jazz Prijs Jazz Trio – 2008
Codarts Summerschool Award – 2009
NBE Nieuwjaarsconcert: nationaal finalist The Night Without You – 2009
Scholarship New School for Jazz @Veneto jazz Summerschool – 2011
Selection for New School (NS) Senior Staff Ceremony Mirages of Namib – 2013
Commission NS Graduation Commencement at Madison Square Garden Over The Rainbow – 2014
Selection for Mannes College Composer’s Concert Trio Bartholomeus – 2015
Full scale production, NYC World Premiere Steppenwolf the Opera – 2016
Commission Een Boogie Woogie in drie delen Oskar Back concours met Tim Brackman – 2017
Première Ramses Variaties @Ramses Shaffy Huis Amsterdam – 2018

Toont alle 7 resultaten

Toont alle 7 resultaten