Peter Kleine Schaars

Peter Kleine Schaars werd op 10 augustus 1962 geboren te Deventer.

Opleiding:
Peter Kleine Schaars studeerde trombone – zowel klassiek als jazz – aan het conservatorium van Zwolle. Hij behaalde in 1986 het diploma Docerend Musicus (DM) voor de richting klassiek en in het daaropvolgende jaar het DM diploma voor de richting jazz. Tevens studeerde hij compositie en arrangeren aan het Rotterdams Conservatorium, waarvoor hij in 1995 zijn UM diploma behaalde. Vervolgens studeerde hij HaFa-directie bij Jan Cober en ook deze studie sloot hij af met zowel een DM als een UM diploma, respectievelijk in 2000 in Tilburg en in 2002 in Maastricht.

Werkzaamheden:
In 1989 werd Peter Kleine Schaars aangesteld als trombonist, stafarrangeur en assistent-dirigent bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Door de vele concerten die dit prestigieuze harmonieorkest wereldwijd verzorgt, werden zijn composities en arrangementen bekend bij een groot publiek. Nadat zijn compositie Funky Fugue meets Waddle Waltz in 1993 werd bekroond met de eerste prijs in de compositiewedstrijd van het Nederlands Instituut voor de Blaasmuziek componeert hij uitsluitend nog in opdracht. In 1996 verschenen zijn composities en arrangementen voor het eerst bij muziekuitgeverij Molenaar, waardoor zijn werk ook bekend werd bij amateur-blaasorkesten in binnen- en buitenland. Zijn toenemende werkzaamheden als componist, arrangeur en dirigent leidden ertoe dat hij in 2002 besloot zijn baan bij de Marinierskapel te beëindigen en om als klankregisseur en producer bij De Haske Publications in dienst te treden. Sindsdien woont hij in het Friese Beetsterzwaag en worden zijn werken uitgegeven bij De Haske (o.a. in de serie Peter’s Popular Collection). Daarnaast concentreerde hij zich op zijn werkzaamheden als dirigent en workshopleider in binnen- en buitenland. In 2010 richtte hij het Inspiration Orchestra op, een ad hoc ensemble waarmee hij workshops verzorgt waarbij non-verbale communicatie bij managers onder de loep wordt genomen onder het motto Dirigent van uw bedrijf: inspirerend leiding geven. Momenteel is Peter Kleine Schaars dirigent van het Nederlands Politie Orkest, Gruno’s Postharmonie Groningen en artistiek eindverantwoordelijke van Kunst en Genoegen Leiden en sinds juni 2013 is Peter Kleine Schaars als chef-dirigent teruggekeerd bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Composities:
Door zijn grote affiniteit met lichte muziek als trombonist en arrangeur, kenmerkt ook zijn compositorische stijl zich door een klankidioom dat niet zelden is gebaseerd op jazz, latin en pop. Goede voorbeelden hiervan zijn de vijfdelige suite Nomenclatura, Dancescriptions en Move to the Groove. Maar ook de meer klassieke vormen en stijlen schuwt hij niet, zoals te horen is in de werken Butterfly Overture, Lebuïnus ex Daventria en Overture 1672 – The Story of Bommen Berend, geschreven ter ere van het 100-jarig jubileum van Gruno’s Postharmonie Groningen. Daarnaast heeft hij ook een aantal eenvoudige composities voor jeugdorkest op zijn naam staan, vaak met aansprekende titels met een humoristische knipoog.

Prijzen:
– Eerste prijs in de compositiewedstrijd van het Nederlands Instituut voor de Blaasmuziek (1993) voor Funky Fugue meets Waddle Waltz.
– WAMSB award 2005 n.a.v. van de drie op het WMC in Kerkrade behaalde wereldtitels met Kunst en Genoegen uit Leiden.

Compact discs:
De composities en arrangementen van Peter Kleine Schaars zijn te vinden op een groot aantal cd’s van diverse labels en ook is zijn naam op vele cd-producties te vinden als dirigent en klankregisseur. Hieronder daarom slechts een vermelding van die cd’s waarop uitsluitend werk van zijn hand is te beluisteren:

The Best of Peter Kleine Schaars (De Haske Records, DHR 10-018-3)
It’s So Nice to Meet You Too! (Aliud records)

Resultaat 1–30 van de 55 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 55 resultaten wordt getoond