Sake L. Tiemersma

Sake Lieuwe Tiemersma werd op 16 maart 1912 te Wommels geboren. Hij overleed in Leeuwarden op 10 juni 1986.

Opleiding:
Zijn jeugdjaren waren zeer armoedig, maar toch haalde hij het mulo-diploma. Van zijn 8e tot rond zijn 12e jaar kreeg hij les van Anne Risselada op het harmonium. Toen Sake 16 jaar was, verhuisde hij naar Leeuwarden, waar hij de solo-klarinet ging bespelen in de harmonie Looft den Heer, destijds o.l.v. Emiel van Wageningen. Later studeerde hij hobo bij R. Molenaar uit Arnhem. Sake werd toen eerste hoboïst in Looft den Heer.

Werkzaamheden:
Op 18-jarige leeftijd werd Sake Tiemersma dirigent van zijn eerste korps “Fanfare de bazuin” uit Britsum. Daarna volgde hij de orgelopleiding bij Roelof Beintema in Leeuwarden en nam hij enkele privélessen bij George Stam, maar deze was te duur. Tot in de Tweede Wereldoorlog was hij timmerman, kerkorganist en dirigent van enkele muziekverenigingen. De eerste opleiding voor hafa-dirigent kreeg hij van Emiel van Wageningen, toenmalig instructeur bij de Kapel van de Landmacht in Assen. Na de bevrijding volgde de opbouw van het amateurmuziekleven. Sake kreeg les van Gerard Boedijn en in december 1947 behaalde Sake Tiemersma zijn hafa-directeidiploma met als instructiekorps de Amsterdamse Politiekapel. Rond die tijd was hij ook de 1e hoboïst in de Leeuwarder Orkest Vereniging (voorloper van het Frysk Orkest). Ook rond 1947 dateert het eerste contact met Piet Molenaar van de muziekuitgeverij in Wormerveer. Tot begin jaren 1960 heeft Sake Tiemersma een ruim twintigtal arrangementen voor uitgeverij Molenaar geschreven, eerst zonder, later met naamsvermelding. Voor bepaalde werken gebruikte hij ook de pseudoniemen Selté en Emil Kas.

Composities:
Het meest verkochte werk was de kerktonele harmonisatie van de 150 psalmen in het oorspronkelijke ritme en de instrumentatie hiervan voor harmonie en fanfare. Van jongere datum zijn het schrijven van intonaties en harmonisaties van een aantal liederen uit het liedboek 4, benevens Intrada en Fughetta over het Sernè-lied Dat ons loflied vrolijk rijze.

Prijzen:
Sake Tiemersma ontving voor zijn hele werk in 1971 de Koninklijke onderscheidingsmedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

Toont alle 16 resultaten

Toont alle 16 resultaten