Johan de With

Johan de With werd geboren op 2 oktober 1939 te Minnertsga.

Opleiding:
Johan de With koos aanvankelijk voor een studie in de exacte wetenschappen: hij studeerde Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen van 1958 tot 1965. Tijdens deze studie was hij reeds werkzaam als dirigent en accordeondocent, terwijl hij tevens actief was op de terreinen sterrenkunde, klassieke talen en orthopedagogiek. In 1965 koos hij definitief voor de muziek. Hij studeerde accordeon bij Philip van Loon en Wilt Boonstra aan de Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden en muziektheorie bij Wim Brandse aan het Conservatorium te Zwolle.

Werkzaamheden:
Van 1963 tot 2011 stond het Brouwer’s Akkordeon Orkest onder leiding van Johan de With. Hij was docent accordeon, ensemblespel en muziektheorie aan de Stedelijke Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden. Na de fusie in 1990 werd hij hoofdvakdocent muziektheorie en vanaf 1995 hoofdvakdocent accordeon aan het Conservatorium van Groningen. Later was hij ook verbonden als hoofdvakdocent accordeon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij ook studenten opleidde in de zogeheten 2e fase (voorheen de opleiding tot Uitvoerend Musicus). Hij heeft veel internationale accordeondagen en cursussen georganiseerd en staat bekend als een autoriteit op het gebied van de historie en ontwikkeling van dit instrument.

Composities:
Johan de With componeert in uiteenlopende stijlen en voor diverse ensembles. Een toonaangevend werk in de dodecafonische stijl is bijvoorbeeld Ûre noch tiid, voor zangstem, accordeons en slagwerk, gecomponeerd in opdracht van de provincie Friesland. Bij Donemus is uitgegeven: Sân, muziek voor accordeonorkest en 7 danseressen (1985) en Methodisch materiaal voor accordeonorkesten in twee delen (2000), geschreven samen met Wilt Boonstra, Cor van Meteren en Gerie Daanen in opdracht van de NOVAM. Fjouwer bûtenlieten, voor zang en piano, is opgenomen in de bundel Sjongenderwize. In zijn latere werk, onder andere het orgelwerk Katolofuromai integreert hij de harmonische theorieën van Leonhard Euler (1707-1783).

Publicaties:
Door het tijdschrift Klank werd in 2005 het boek Draagbaar, Meerstemmig, Expressief – het accordeon en zijn verwanten uitgegeven.

Prijzen:
In 1997 ontving Johan de With de Prijs Nederlandse Accordeonmuziek en in 2004 de Muzyk Maskelyn Trofee tijdens het Brassband Festival Friesland.

Resultaat 1–30 van de 40 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 40 resultaten wordt getoond