Thom Zigterman

Thom Zigterman werd op 9 april 1972 geboren te Delfzijl.

Opleiding:
Nadat Thom op 10-jarige leeftijd verhuisde naar het Friese Heeg, begon hij zijn muzikale loopbaan bij de plaatselijke fanfare. Daar kreeg hij zijn eerste muzieklessen op de bugel en het was al snel duidelijk dat hij talent en ambitie had. Nadat hij de overstap had gemaakt van bugel naar trompet, trad hij in 1990 toe tot het Frysk Fanfare Orkest en een jaar later startte hij zijn studie schoolmuziek en HaFa-directie aan het conservatorium in Groningen.

Werkzaamheden:
Al tijdens zijn studie begon hij zijn actieve loopbaan als dirigent bij diverse blaasorkesten. Thom was o.a. dirigent van fanfare Excelsior uit Ouwsterhaule en brassband De Nije Bazún uit Britsum. Naast zijn werkzaamheden als dirigent werkte hij vele jaren als muziekredacteur bij muziekuitgeverij De Haske (tegenwoordig onderdeel van de Amerikaanse uitgeverij Hal Leonard). In deze functie begeleidde hij talloze composities van evenzovele componisten in het proces van manuscript tot gedrukte uitgave. Deze jarenlange ervaring met de totstandkoming van werken van collega-componisten heeft hem gevormd als componist. Momenteel is hij de vaste dirigent van drie toonaangevende fanfareorkesten: CWO Groningen, CMV Excelsior Schraard en CMV Advendo Morra-Lioessens. Daarnaast is hij gastdirigent en jurylid bij diverse verenigingen, federaties en play-in orkesten. Vanaf september 2014 richt Thom zich uitsluitend op het dirigeren, arrangeren en componeren.

Composities:
In 2014 leidde dat al meteen tot het winnen van een compositiewedstrijd geïnitieerd door de VLAMO met de compositie The Forgotten Battle of 1666. Dit was het eerste werk dat hij ooit indiende voor een compositiewedstrijd en werd zowel door de vakjury als het publiek gekozen tot beste compositie. Dit wekte concrete interesse bij diverse orkesten en dirigenten en leidde tot nieuwe compositieopdrachten. In 2016 volgde, wederom naar aanleiding van een compositiewedstrijd, de uitverkiezing van het werk Les Mémoires de Moresnet tot verplicht werk voor de vierde divisie tijdens de Open Nederlandse Fanfarekampioenschappen. In de zomer van 2017 leidde hij als ‘composer-in-residence’ het projectorkest Drents Vakantie Orkest, waarbij zijn eigen werken werden uitgevoerd. Intussen heeft Thom Zigterman een gevarieerd oeuvre voor blaasorkest opgebouwd. Hij werkt in opdracht en geeft zijn eigen werken uit onder het label TZ Editions.

Prijzen:
Winnaar en publieksprijs Compositiewedstrijd VLAMO met het werk The Forgotten Battle of 1666

Resultaat 1–30 van de 36 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 36 resultaten wordt getoond