Cees Bijlstra

Cees Bijlstra werd op 23 februari 1946 geboren te Snikzwaag. Hij overleed te Grou op 18 april 2004.

Opleiding:
Cees Bijlstra kreeg pianolessen aan de muziekschool te Joure en werd opgeleid tot onderwijzer aan de Rijkskweekschool in Heerenveen.

Werkzaamheden:
Tijdens zijn onderwijzersopleiding speelde hij in een dansorkestje The Maryland Combo en componeerde hij zijn eerste muziek op teksten van Roel Bergsma voor het Onderwijzerscabaret Mid-Fryslân, waarvan hij later ook de begeleider was. Van 1970 tot 1978 was hij als componist/arrangeur/pianist/comboleider aan het gezelschap van de Friese cabaretier Rients Gratama verbonden. In die tijd werkte hij ook als freelancer bij Omrop Fryslân o.a. als redacteur van het cultureel programma De Koperen Tún. Later kreeg hij een vaste aanstelling bij de Omrop als redacteur schoolradio en -televisie. Voor die omroep schreef hij ook de tunes en achtergrondmuziek bij documentaires.

Composities:
Samen met Jan de Haan componeerde hij Kollaazje foar symfonyorkest, brassband en combo. Dit werk werd uitgevoerd door het Frysk Orkest, de brassbands Apollo van Grou en Pro Rege uit Heerenveen en een combo onder leiding van Bijlstra. Een vergelijkbaar experiment met de combinatie van brassband, popmuziek en de specifieke mogelijkheden van radio leidde tot het werk Danserije. Na zijn werkzaamheden voor Gratama schreef hij theatermuziek voor Tryater en filmmuziek, ondermeer voor de films van regisseur Pieter Verhoeff: De Dream (1985), Van Geluk Gesproken (1987), De Vuurtoren (1994), De Langste Reis (1996), Maten (1999) en Nynke (2001). Ook componeerde Bijlstra voor Omrop Fryslân de muziek bij de TV-serie Spannenburch en de TV-film Sjoch, dêr leit wat op ‘e dyk. In 2003 schreef hij het muziekstuk Foar nei de stilte voor de jubilerende Stichting Openluchtspel Jorwerd. Verder componeerde hij liederen voor o.a. Leny Dijkstra, Inez Timmer, Roel Slofstra, Douwe Heeringa en het Omrop Fryslân Skoalleradiokoar.

Prijzen:
Voor de muziek in De Dream kreeg Bijlstra in 1987 in het Tsjechische Karlovy Vary de prijs voor de beste muziek. Op een internationaal filmfestival in 1995 in Nice kreeg hij een nominatie voor de muziek in De Vuurtoren.

Compact discs:
Sûnder Wurden (Frigram FGCD 516, 1991)
Alphabet of the Dutch Film Music (Cinemusica 1995)
Muziek Cees Bijlstra, film, televisie en theater (2008 Music on screen BV)

Films:
De Dream, 1985
Van Geluk Gesproken, 1987
De Vuurtoren, 1994
De Langste Reis, 1996
Maten, 1999
Nynke, 2001

TV-serie:
Spannenburch, 1997

TV-film:
Sjoch, dêr leit wat op ‘e dyk, 2003

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten