Anne Vogel

Anne Vogel werd op 16 juli 1930 geboren te Tzum. Hij overleed op 13 september 2006 te Lippenhuizen.

Opleiding:
Tussen zijn elfde en twintigste jaar kreeg Anne Vogel orgelles en harmonieleer van de Franeker musicus Yme Visser. Ook volgde hij een cursus voor amateurdirigenten onder auspiciën van De Fryske Kultuerrie die gegeven werd door de Leeuwarder musicus Rients Beintema. Onder leiding van Henk Broekstra (piano en theoretische vakken) werd hij opgeleid voor het Staatsdiploma Piano. Op 17-jarige leeftijd begon hij met componeren. Hierin werd hij gevormd door één van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de 20-ste eeuw: Hans Kox. Zijn belangrijkste voorbeelden waren Bach, Brahms, Debussy, Bartòk en Britten.

Werkzaamheden:
Anne Vogel werkte als leraar piano en theoretische vakken aan de muziekschool in Drachten en aan de Opsterlandse muziekschool. Daarnaast was hij werkzaam als koordirigent en cantororganist bij N.H.-kerk te Gorredijk. Hij gaf luistercursussen, dirigeerde het Regionale Koor van “Jeugd en Muziek” en werd muzikaal adviseur van de afdeling “Jeugd en Muziek Opsterland”. Twintig jaar lang (1971-1991) dirigeerde hij het Opsterlands Strijkersensemble, dat verschillende van zijn composities heeft gespeeld.

Composities:
De genres waarin hij componeert, illustreren zijn veelzijdigheid: hij schrijft vocale en instrumentale werken, kerkmuziek, geestelijke koorwerken, blaasmuziek, klassieke en moderne pianostukken en werk voor symfonische bezetting. Helaas is van deze muziek, die wel af en toe wordt uitgevoerd, nog maar weinig in druk verschenen. In de liederenbundel Sjongenderwize (1996) zijn vier liederen van zijn hand opgenomen. Verder verscheen een bundel met korte pianowerken en een bundeltje quatre-mainsstukken voor kinderen.
Het is niet eenvoudig Vogels muziektaal te omschrijven. Hij heeft beslist een eigen geluid zonder dat je hem in een hokje kunt plaatsen of er een etiketje op kunt plakken. Zijn werk is goed gestructureerd, maar hij bindt zich niet slaafs aan een vooropgezet schema; het verloop is niet altijd zoals je zou verwachten. Soms is het van een Mozartiaanse zuinigheid en net als bij Bartòk eindigt een stuk vaak 5 maten vroeger dan je had gedacht. Hij raakt soms gevoelige snaren, maar zonder een zweem van sentimentaliteit.

Compact disc:
Kamermuziek Anne Vogel (Finketoutsje 001)

Resultaat 1–30 van de 122 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 122 resultaten wordt getoond