Lowell Dykstra

Lowell Dykstra werd op 14 september 1952 te Exeter, Huron County (Ontario), Canada, geboren. Op zevenjarige leeftijd emigreerde hij met zijn familie naar Nederland.

Opleiding:
Hij studeerde gitaar bij Guido Topper aan de Muziekpedagogische Akademie in Leeuwarden. Deze studie rondde hij af in 1979. Later studeerde hij compositie bij Willem Frederik Bon aan het Conservatorium in Groningen. Na diens voortijdig overlijden zette hij deze studie voort bij Tristan Keuris aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1990 afstudeerde.

Werkzaamheden:
Nadat hij in 1979 was afgestudeerd, was hij in eerste instantie werkzaam als gitaardocent. Gedurende zijn docentschap begon hij te componeren in de klassieke traditie. Tot dan toe beperkte zijn componeren zich tot het schrijven van liedjes als songwriter. In de zomer van 2007 gaf hij een 7-daagse workshop gericht op het schrijven voor strijkkwartet. De werken van de cursisten werden uitgevoerd door Le Quatuor de Mirmande. Deze cursus werd gegeven in Mirmande, Frankrijk.

Composities:
Lowell Dykstra schijft voor de meest uiteenlopende bezettingen: kamermuziek, koormuziek en werken voor orkest. Hij componeert vrijwel uitsluitend in opdracht. Zijn muziek is o.a. door het Nederlands Balletorkest, het Noord Nederlands Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, Jeugd Orkest Nederland en diverse koren (o.a. het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Studenten Kamerkoor en Studium Chorale) en diverse kamermuziekensembles uitgevoerd (o.a. Trio Ibert, Syrinx Saxofoonkwartet, Duo Bilitis, Maarten Koningsberger en Kelvin Grout en het viool-pianoduo Tjeerd Top en Mariken Zandvliet). Als componist was hij betrokken bij het Gala van het Oor in 2001, georganiseerd door de Nationale Hoor Stichting. Een van zijn meest recente composities is Draaf, Foekje. Draaf! gebaseerd op het levensverhaal van de Friese atlete Foekje Dillema, die in de late jaren 40 van de 20e eeuw furore maakte als hardloopster. Na haar weigering om een door de internationale atletiekbond IAAF verplicht gestelde geslachtstest te ondergaan, werd ze door de toenmalige Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (tegenwoordig kortweg Atletiekunie) geschorst voor het leven. Tot haar dood in 2007 heeft ze altijd geweigerd over de affaire te spreken. Lowell Dykstra heeft zich laten inspireren door de dramatiek van dit verhaal, de cadans van het hardlopen en heeft het koor gebruikt om de stem van Foekje Dillema te vertolken. De teksten zijn van Bouke Oldenhof. Voor een interview met Lowell Dykstra over deze compositie, klik hier.

Compact discs:
Two Rossetti songs (Erasmus WVH 158)

Resultaat 1–30 van de 32 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 32 resultaten wordt getoond