John Eskes

John Eskes werd geboren op 4 juli 1951 in Wolvega en overleed te Drachten op 20 juni 2015.

Opleiding:
John Eskes groeide op in een muzikaal gezin. Begin zeventiger jaren speelde hij in de bluesband Artikel 461. Na de Mulo en de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden ging hij naar het Conservatorium in Zwolle, waar hij cum laude afstudeerde voor zijn gitaarstudie. Hij volgde masterclasses aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Royal Academy of Music in Londen.

Werkzaamheden:
Van 1974 tot 1980 was Eskes leraar klassiek gitaar bij onder meer muziekscholen in Balk en Bolsward. Het feit dat hij een echte multi-instrumentalist was – hij speelde gitaar, accordeon, piano, orgel, viool, trompet, bandoneon en dwarsfluit – maakte hem ruim inzetbaar. Mede daarom was hij ook als studio-muzikant erg gewild: Via Cees Bijlstra kwam hij in 1976 bij het begeleidingscombo van Rients Gratama. Daarnaast was hij musicus in het VARA-dansorkest en orkestleider van het pop-ensemble Still. In 1983 werd hij musicus/orkestleider/componist/arrangeur bij Paul van Vliet en in 1994 begeleider van Adèle Bloemendaal. Later werd hij dirigent van de Big Band Leeuwarden ’73 en dirigent van het koor FESKES.

Composities:
Op 17-jarige leeftijd componeerde Eskes al een Pop-Musical getiteld Forth Stone Lass die in Wolvega opgevoerd werd. In de jaren ’70 schreef hij verscheidene werken voor klassiek gitaar, zowel voor solo- als ensemblebezetting. In deze klassieke periode verschenen van zijn hand onder meer een Missa Brevis en zowel een gitaar- als een pianoconcert. In de tachtiger jaren arrangeerde en componeerde Eskes tientallen stukken voor de regionale omroep in Friesland, onder meer voor het televisieprogramma Fries voor niet-Friezen. Voor het theater-voetbalspektakel Abe schreef Eskes alle muziekfragmenten en audio-effecten. Hij werkte vanaf 2009 als gitarist/accordeonist met zanger/tekstschrijver Bauke van der Woude, van wie hij veel composities heeft gearrangeerd.

Op 20 juni 2015 stierf John Eskes in Drachten. Hij was al enige tijd ziek.

Resultaat 1–30 van de 49 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 49 resultaten wordt getoond