Richard Hageman

Richard Hageman werd op 9 juli 1881 geboren te Leeuwarden en overleed op 6 maart 1966 te Beverly Hills (Verenigde Staten).

Opleiding:
Richard Hageman was een muzikaal wonderkind en trad reeds op zesjarige leeftijd op als concertpianist. Hij studeerde zowel aan het conservatorium van Amsterdam als in Brussel. Voor beide opleidingen ontving hij een studiebeurs.

Werkzaamheden:
Al op jonge leeftijd was hij werkzaam als pianodocent en als begeleider van zangers en zangeressen van de Nederlandse Opera. In 1899, op 18-jarige leeftijd, werd hij dirigent van de Nederlandse Opera. Doordat hij al zo snel de absolute top van het Nederlandse muziekleven had bereikt, was het niet verwonderlijk dat Hageman zijn blik begon te richten op het buitenland. In 1906 deed de mogelijkheid zich voor om als begeleider van de Franse zangeres Yvette Guibert een tournee te maken door de Verenigde Staten. Hij zag daar veel mogelijkheden voor het uitbouwen van zijn muzikale carrière en besloot er te blijven. Uiteindelijk verwierf hij het Amerikaans staatsburgerschap. Reeds in 1908, twee jaar na zijn aankomst in de Verenigde Staten, werd hij aangesteld als assistent-dirigent van de Metropolitan Orchestra. Na zes jaar, in 1914, werd hij chef-dirigent, een positie die hij zou bekleden tot 1932. Van 1925-1929 was hij opera coach aan het Curtis Institute of Music en daarnaast was hij muzikaal leider van de Chicago Civic Opera en de Ravinia Park Opera. Als gastdirigent werkte hij met gerenommeerde symfonieorkesten in Chicago, Philadelphia, Boston en Los Angeles. Gedurende het zomerseizoen was hij gastdirigent van verschillende concertseries, waaronder zes seizoenen (van 1938 tot 1943) in de wereldberoemde Hollywood Bowl.

Composities:
Waarschijnlijk omdat hij als dirigent werkzaam was in de regio van Los Angeles, werd Hageman gegrepen door het fenomeen filmmuziek en hij probeerde om zijn vaardigheden als componist in dienst te stellen van de filmindustrie. Dit resulteerde in composities voor meerdere films, waarvan de muziek voor Stagecoach van John Ford hem een Oscar opleverde. Hageman verscheen tevens als acteur op het witte doek. Van de 11 rollen die hij speelde, is zijn rol als operadirigent in The Great Caruso het meest in het oog springend. Naast filmmuziek componeerde Hageman ook orkestwerken, kamermuziek, oratoria en begeleidende muziek voor toneelstukken. Zijn belangrijkste werk als componist zijn waarschijnlijk echter de 65 liederen die hij componeerde, waarvan Do Not Go, My Love uit 1917 op een tekst van Rabindranath Tagore het bekendste is.

Prijzen:
Oscar (1939) voor beste filmmuziek (Stagecoach).

Toont alle 12 resultaten

Toont alle 12 resultaten