George Stam

George Stam werd geboren te Rotterdam op 2 juli 1905 en overleed aldaar op 27 april 1995.

Opleiding:
Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van organist Cor Bute in Zutphen. Aan het conservatorium in Amsterdam studeerde hij orgel bij Cornelis de Wolf en compositie bij Sem Dresden.

Werkzaamheden:
Na zijn studie werkte Stam enkele jaren als organist en dirigent bij de NCRV in Hilversum. Toen in 1931 Jan Paardekoper overleed, kreeg Stam een aanstelling als organist van de Grote Kerk te Leeuwarden. In dat zelfde jaar benoemde het toonkunstkoor Concordia hem tot dirigent. Hij gaf vele orgelconcerten en werd als zodanig een groot promotor voor de orgelkunst. Zijn improvisaties waren gaaf van structuur en rijk aan muzikale invallen. In 1945 kreeg hij de leiding over de pas opgerichte Ljouwerter Orkest Foriening maar eind 1947 bedankte hij voor die functie na onenigheid met de orkestleden. Twee jaar later vertrok George Stam naar Utrecht waar hij benoemd was tot directeur van het conservatorium. Ook was hij directeur van de conservatoria te Amsterdam (1953-1956) en Rotterdam (1956-1968).

Composities:
Van zijn composities zijn de beide grote passacaglia’s en het volledige Wilhelmus (alle 15 coupletten doorgecomponeerd voor koor en twee piano’s) het meest bekend. In 1969, bij het 40-jarig jubileum van zijn oud-leerling Yme Visser, schreef hij in opdracht van de Gereformeerde Kerk te Franeker een orgelwerk over Psalm 92.

Resultaat 1–30 van de 162 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 162 resultaten wordt getoond