Henk Stam

Henk Stam werd op 26 september 1922 in Utrecht geboren en overleed op 9 december 2002 in Suwâld (gemeente Tytsjerksteradiel).

Opleiding:
Hij studeerde piano bij Jan Wagenaar, Gerard Hengeveld en André Jurres, en instrumentatie bij Hendrik Andriessen aan het Utrechts Conservatorium. Hij studeerde tevens enkele jaren muziekwetenschappen bij A. Smijers aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In Duitsland volgde hij cursussen aan het Kranichsteiner Musikinstitut in Darmstadt: muziekkritiek bij Fred Hamel en compositie bij Wolfgang Fortner.

Werkzaamheden:
Van 1948-1954 was hij werkzaam als leraar aan de Stedelijke Muziekschool van Deventer en als muziekredacteur van het Nieuw Utrechts Dagblad. Van 1954-1961 was hij directeur van de Provinciale Zeeuwse Muziekschool en dirigent van de Vereniging voor Instrumentale Muziek in Middelburg. Van 1962-1973 was hij directeur van de Muziek- en Dansschool te Rotterdam. Daarnaast was hij gedurende bijna een kwart eeuw AVRO-radiomedewerker (Inleiding tot muziekbegrip, later ook Alert). Tenslotte vervulde Henk Stam ook functies op muziekorganisatorisch gebied. Zo was hij o.a. medeoprichter en voorzitter van de Stichting Gaudeamus te Bilthoven.

Publicaties:
Hij schreef een biografie over Robert Schumann (uitg. Gottmer, Haarlem), Inleiding tot de hedendaagse muziek (uitg. Bohn, Haarlem) en De programmamuziek (uitg. Nelissen, Bilthoven).

Composities:
Henk Stam componeerde werken voor piano, orgel, orkest, kamermuziek alsmede vocale werken. Hij ontving compositieopdrachten van overheidswege, het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Johan Wagenaarstichting, de radio e.a. instellingen alsmede van ensembles en particulieren.

Compact discs:
Sonata voor fluit en piano (Globe GLO 5130) en veel composities op eigen label (Ladybird).

Resultaat 1–30 van de 42 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 42 resultaten wordt getoond