Oane Wierdsma

Oane Wierdsma werd op 25 januari 1954 geboren in Franeker. Hij overleed op 17 oktober 2008 te Bunnik.

Opleiding:
Oane Wierdsma (1954–2008) was dirigent, pianist, organist, componist en kerkmusicus. Zijn eerste muzieklessen kreeg Oane van Yme G. Visser. Hij studeerde directie in binnen- en buitenland. Zijn opleiding tot koordirigent volgde hij aan het MPA te Leeuwarden. Compositielessen volgde hij onder meer bij Johan de With. Zijn voornaamste docenten in Nederland waren Jan Eelkema, David Porcelijn en Charles de Wolff. In het buitenland studeerde hij onder meer orkestdirectie in Tanglewood (USA), Manchester, Siena en Salzburg. Tot tweemaal toe was hij laureaat bij de befaamde dirigentencursus van de NOS in Hilversum.

Werkzaamheden:
Gedurende vele jaren was hij dirigent van het Haags Toonkunstkoor (26 jaar), het Toonkunstkoor Bekker te Groningen (15 jaar) van het Toonkunstkoor Gloria Deo te Drachten (14 jaar) en van het Toonkunstkoor Cecilia te Zwolle (bijna 8 jaar). Daarnaast deed hij als dirigent veel ervaring op, o.m. als dirigent-repetitor van het Nederlands Theaterkoor en het Nederlands Kamerkoor. Met de Utrechtse Studenten Cantorij maakte hij een tournee naar de Verenigde Staten. In Londen dirigeerde hij het Grosvenor Chamber Ensemble in hedendaags repertoire van o.a. Brian Ferneyhough. Hij was jarenlang stafmedewerker bij Unisono. Verder was hij een aantal jaren als hoofdvakdocent koordirectie verbonden aan de conservatoria van Hilversum en Amsterdam. Tot ver in 2008 gaf hij directie les aan de Hogeschool voor muziek “Bourdon”.

Composities:
Van hem verschenen onder meer liederen op teksten van Martinus Nijhoff en Fedde Schurer. Ook componeerde hij een sonate voor klarinet en piano voor zijn vrouw Nancy Braithwaite en enkele koorwerken. In 2003 ging in Drachten zijn Missa Brevis voor koor, solisten en instrumentaal ensemble in première. Enkele composities van hem zijn op cd verschenen.

Prijzen:
Bij zijn 25-jarig jubileum als dirigent bij het Haags Toonkunstkoor, dat in juni 2007 werd gevierd, is hem door de toenmalige wethouder van Cultuur en locoburgemeester J. Klijnsma de Stadspenning van de gemeente Den Haag uitgereikt “omdat het Haags Toonkunstkoor zich onder zijn leiding heeft ontwikkeld tot een muzikaal gezelschap dat zich op hoog artistiek niveau beweegt. Wierdsma combineert in zijn werk muzikale en technische vakbekwaamheid met een inspirerende en enthousiasmerende persoonlijkheid”.

Resultaat 1–30 van de 53 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 53 resultaten wordt getoond