Jacob de Haan

Jacob de Haan werd geboren op 28 maart 1959 te Heerenveen. Hij groeide op in een muzikaal gezin waarin hij al op jonge leeftijd zijn eerste stappen zette als componist. Zijn 8 jaar oudere broer Jan de Haan, eveneens componist, was daarin zijn eerste mentor.

Opleiding:
Jacob de Haan studeerde van 1977 tot 1984 aan de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden, waar hij in 1982 afstudeerde in het hoofdvak Schoolmuziek (bij Hiepko H. Boer en Els Doekes). Daarnaast studeerde hij hoofdvak orgel bij respectievelijk Piet Post en Jan Jongepier, waarna hij in 1984 deze studie succesvol afsloot bij Jos van der Kooy op het Christiaan Müller-orgel in de Grote kerk te Leeuwarden.

Werkzaamheden:
Jacob de Haan behoort wereldwijd tot de meest uitgevoerde Nederlandse componisten. In langdurige samenwerking met zijn uitgever De Haske Publications publiceerde hij sinds 1983 talloze composities en arrangementen voor diverse bezettingen. Zijn composities, die meestal in opdracht zijn geschreven, genieten in alle windstreken van de wereld bekendheid. Heel bekend werden zijn werken voor blaasorkest gebaseerd op filmmuziekachtige combinaties van stijlen. Zijn meest uitgevoerde compositie Oregon betekende zijn internationale doorbraak. Zijn oeuvre bestaat naast blaasmuziek uit vocale werken voor koor en solisten, waaronder enkele missen, een cantate en diverse getoonzette gedichten. Daarnaast schreef hij muziek voor diverse theaterproducties en musicals. Na zijn studie was hij als leraar muziek enkele jaren verbonden aan de RSG Simon Vestdijk te Harlingen en als docent arrangeren aan het Stedelijk Conservatorium te Leeuwarden. Vanaf 1989 legde hij zich geheel toe op het componeren. Jacob de Haan ontvangt regelmatig uitnodigingen als gastdirigent bij uitvoeringen van eigen werken en als jurylid bij internationale concoursen. Hij dirigeerde en jureerde reeds in vele Europese landen en in landen als Australië, de Verenigde Staten, Singapore en Zuid-Korea.

Prijzen:
In 2003 ontving hij de ‘Muzyk Maskelyn Trofee’ voor zijn gehele oeuvre uit handen van Omrop Fryslân. In 2006 won hij een prestigieuze compositieprijs voor zijn Missa Katharina voor sopraan, gemengd koor en harmonie-orkest.

Resultaat 1–30 van de 176 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–30 van de 176 resultaten wordt getoond