Sipke Hoekstra

Sipke Hoekstra werd op 13 juli 1976 geboren in Leeuwarden. Hij is getrouwd én vader van drie jonge kinderen.

Opleiding:
Sipke Hoekstra ontving vioollessen op z’n achtste en componeert sinds z’n negende. Hij werd op tienjarige leeftijd als jeugdtalent opgemerkt en volgde sindsdien een ‘pre-vooropleiding’ aan het Conservatorium van Groningen, waar hij zijn eerste theorie- en solfège lessen volgde bij Rein Ferwerda en ook enige compositiesessies had met Wim Diriwagter. Hij studeerde na het VWO viool, later geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen en studeerde uiteindelijk af in muziekwetenschap, aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn studie nam hij privélessen contrapunt bij Dr. Gert Oost. In 2010 deed hij toelatingsexamen compositie aan het Conservatorium van Utrecht en studeerde daar bij Caroline Ansink. Op zoek naar aanvullende praktische verdieping kwam hij in 2015 terecht bij de Argentijns-Nederlandse componist Carlos Micháns.

Werkzaamheden:
Hoekstra was als concertmeester actief in jeugd-, studenten- en amateurorkesten. Op jeugdige leeftijd dirigeerde hij tussen 1991 en 1999 achtereenvolgens de orkestklas van het Frysk Jeugdorkest, het Opsterlands Strijkersensemble en G.S.M.G. Bragi. Dat laatste orkest in het eigen Rondo Concertante voor klarinet en orkest. Ook raakte hij actief als tekstschrijver. Voor festivals, schouwburgen en cd-releases schrijft hij jarenlang promotieteksten en programmatoelichtingen. Als cultureel ondernemer werkt hij voor gerenommeerde muziekensembles en artiesten en werkt(e) hij voor Amsterdam Baroque Orchestra en Ton Koopman, en voor festivals, waaronder het Kamermuziekfestival Utrecht van Janine Jansen en de NJO Muziekzomer. Sipke Hoekstra werkte recent aan een aantal grote compositieopdrachten, waaronder een passie voor koor, solisten en instrumentaal ensemble. Beide werken zijn recent verschenen bij Donemus.

Composities:
In het oeuvre van Sipke Hoekstra is een breed scala aan stijlen en technieken vertegenwoordigd. Het oeuvre omvat o.a. een symfonie, twee symfonische gedichten, een ouverture, een mis, een cantate, drie strijkkwartetten, liederen, een pianosonate en –suite, inventies, fuga’s, arrangementen voor diverse bezettingen, maar ook ringtones en game-muziek.
Werken werden onder meer uitgevoerd door het Colori Ensemble, het Frysk Jeugd Orkest, G.S.M.G. Bragi, het Nijmeegs Strijkersgilde, Mingd Koar Grou, Regina Forte String Quartet en Tetsje van der Kooi en worden uitgegeven door de Nederlandse uitgevers Donemus, Highland Music, Intrada Music, het Frysk Muzyk Argyf én de Belgische uitgever DMP.

Prijzen:
De première van het symfonisch gedicht ‘Saga, soundtrack to the life of a forgotten hero’ in het Akoesticum in Ede, tijdens het Nationale Concours voor Jeugdsymfonieorkesten 2015, ontving in februari 2015 een speciale Akoesticum Prijs. Het Frysk Jeugd Orkest zou op 13 juni 2015 de Eerste Prijs winnen in dat concours, in De Doelen in Rotterdam, met wederom ‘Saga’ op het programma.
In april 2015 ontving Sipke Hoekstra de derde prijs in de Malta International Composition Competition, voor zijn Derde Strijkkwartet, ‘First Movement.’

Toont alle 26 resultaten

Toont alle 26 resultaten