Gerben van der Veen

Gerben van der Veen werd op 10 september 1956 geboren te Heeg.

Opleiding:
Gerben van der Veen studeerde aan de toenmalige MPA te Leeuwarden; hij studeerde in 1979 af voor orgel bij Piet Post en koordirectie bij Jan Veninga. Hij vervolgde op diverse terreinen zijn studie o.a. bij Jan Eelkema.

Werkzaamheden:
Als dirigent was hij actief bij onder meer de COV te Heerenveen, de Leeuwarder Cantorij, de Martinicantorij te Sneek, Meppeler Kamerkoor Cigale, kamerkoor Capella ’92 en samen met zijn broer Sjoerd van der Veen als muzikaal leiders bij vocaal ensemble Meldije.
Momenteel dirigeert Gerben van der Veen Hortus Vocalis, COV Gloria Deo Drachten en kamerkoor Con Amore Musica. Met genoemde koren werden veel bijzondere concerten gegeven waarbij vaak niet-alledaagse werken en premières werden uitgevoerd.
Verder is hij werkzaam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en als artistiek leider van Collegium Vocale Fryslân en de Stichting Noordelijk Koorfestival. Bij die instituten houdt hij zich bezig met koorprojecten,opleiding van koordirigenten en educatie op het gebied van koormuziek. Hij werkt tevens als redacteur bij muziekuitgeverij Intrada en is in de koorwereld een graag gezien jurylid.

Composities:
Hoewel zijn oeuvre niet groot is, heeft Gerben van der Veen zich altijd aangetrokken gevoeld tot het componeren. Zo schreef hij in zijn studententijd zo’n 15 koorliederen op teksten van de grote Friese dichter Fedde Schurer. In de jaren daarna componeerde hij verschillende koorwerken die bij uitgeverij Intrada zijn uitgegeven. Voor de stichting Codice e Musica schreef Gerben van der Veen twee motetten op teksten uit het evangelie van Thomas bewerkt door respectievelijk prof. G.Quispel en drs. J.Slavenburg. Naast de vele a capella werken schreef Gerben van der Veen werken met een bijzondere begeleiding zoals bij Luceat eis voor dubbelkoor, harmonium, slagwerk, harp en fluit en Blake tryptique voor koor, marimba en bandoneon.

Compact discs:
Mingeling (ITD 9702.3)

Toont alle 21 resultaten

Toont alle 21 resultaten